Stansen is een supertoffe manier om je drukwerk eruit te laten springen. Jij bedenkt een gave vorm en wij stansen hem uit! Het meeste stanswerk deden we altijd met de contourstanstechniek: het uitsnijden met een computergestuurd mesje. Maar we doen hier vanaf vandaag een schep bovenop. We gaan digitaal laserstansen! Door te stansen met een laser heb je als ontwerper nog meer vrijheid. Zo kunnen we nu ook de meest fijne objecten uitsnijden. Ben je benieuwd naar alle voordelen van onze nieuwe laserstansmachine? Lees verder, dan laten we het je zien.
Links: contourstansen, rechts: laserstansen (ontwerp: Studio Schwung)
De voor- en nadelen van drukwerk laserstansen
Digitaal laserstansen is voordeliger en sneller dan ouderwets contourstansen. Bij contourstansen wordt per ontwerp een uniek stansmes gemaakt in de vorm waarin het drukwerk wordt gesneden. Digitaal laserstansen gaat computergestuurd; hierdoor krijgt de laserstansmachine digitale signalen en weet hij precies welke vorm hij moet uitsnijden.
Onze vorm van laserstansen kent de volgende voordelen:
- Zonder problemen zelfs de fijnste objecten stansen
- Vrije keuze in de stansvormen
- Lage opstartkosten
- Snelle productietijden
- Minder verkleuring aan de randen door onze CO²-laser (vergeleken met andere laserstansmachines)
Eerlijkheid duurt het langst. Laserstansen kent een paar kleine nadelen:
- De lasers die het drukwerk snijden, zijn erg heet. Hierdoor kunnen de randen van gestanst drukwerk een lichtbruine tint krijgen. Dit is vooral zichtbaar bij een stapel drukwerk, en bijna niet als je 1 exemplaar bekijkt.
- Bij het laserstansen van stickers en stickervellen blijft er een dun wit randje zichtbaar rondom de omtrek van de stickers.
- Bij laserstansen ontstaat er minder vrijheid in het rillen van drukwerk. Hieronder vertellen we je er alles over.
Bij laserstansen kunnen de randen van het drukwerk een lichtbruine tint krijgen
Bij het laserstansen blijft er een dun wit randje zichtbaar rondom de omtrek van de stickers
Lasergestanst drukwerk rillen
In 2024 voegt PeterPrint een ril-onderdeel toe aan de nieuwe laserstansmachine. Dit onderdeel zorgt ervoor dat we jouw lasergestanste drukwerk over de gehele lengte of breedte van jouw ontwerp kunnen rillen. Hierdoor lijkt het precies op de mechanische ril die je van ons gewend bent. Doordat het stans- en rilproces zal worden samengebracht, wordt het productieproces enorm versneld!
Tot die tijd zullen we andere manieren gebruiken om jouw drukwerk te rillen: met behulp van een laser of een mechanische rilmachine die losstaat van de laserstansmachine. Twee opties met elk een ander resultaat. We lichten beide opties hieronder toe.
1. Rillen met een laser
Bij het rillen met een laser, rillen we drukwerk door met een laser de rillijn in het papier te graveren. Naast deze rillijn graveren we twee lijntjes, zodat het papier goed te vouwen is. Voor het oog is deze ril-techniek minder mooi, waardoor we het niet toepassen bij ieder type drukwerk. Zo wil je bij een bijzondere geboortekaart geen opvallende rillijnen zien, en zullen we deze mechanisch rillen.
Misschien is rillen met een laser minder mooi, maar het is wel ontzettend snel! Daarom zullen we deze ril-techniek wel gebruiken als de rillijn niet zichtbaar is aan de buitenkant van het drukwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gevouwen verpakking, flessenhanger of tafelkaart.
Links: Voorbeeld van een laserril.Rechts: Voorbeeld van een laserril (rood) en mechanische ril (wit).
2. Mechanisch rillen
Bij mechanisch rillen wordt er - in tegenstelling tot bij rillen met een laser - niet in het papier gesneden. Er wordt een inkeping in het papier gemaakt door het papier te kneuzen. Dankzij deze inkeping kan het papier worden gevouwen zonder dat het papier scheurt of breekt. Mechanisch rillen zorgt voor een nette vouw die gezien mag worden!
Links: voorbeeld van een laserril (rood) en mechanische ril (wit), rechts: voorbeeld van een mechanische ril
Zo maken wij de keuze tussen een laserril of mechanische ril
In alle gestanste producten op onze website met een eigen template (bijvoorbeeld de gestanste kaarten), hebben we de keuze voor je gemaakt tussen een lasseril of mechanische ril. Jij hoeft dus geen rekening te houden met het kiezen van de ril-techniek. Kies je voor een eigen stansvorm, dan maken wij onze keuze met behulp van de onderstaande keuzeboom. Eén ding is zeker: we gaan altijd voor het mooiste resultaat.
Voorbeelden van lasergestanst drukwerk
Zoals je ziet kunnen we met onze laserstansmachine de meest precieze vormen uitsnijden! Perfect voor jouw volgende creatieve project. Groot, klein, simpel of complex; je bepaalt zelf de stansvorm en de grootte ervan. Kies jij voor een eigen originele vorm, ga je letters laten uitsnijden of ga je voor verfijnde lijnen? Aan jou de keuze!
Om je wat inspiratie te geven, hebben we wat voorbeelden van lasergestanst drukwerk gemaakt. Houd bij het kiezen van jouw stansvorm wel altijd rekening met de breekbaarheid van het papier. Bekijk bijvoorbeeld de foto van de flessenhanger en het uitgesneden wijnglas: het stukje overgebleven papier tussen het pootje en het glas is erg dun en dus breekbaar.
Wil je meer weten over laserstansen of heb je vragen over het stansen in combinatie met rillen? Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag verder.
Over de auteur
Ellen Hoving
Ellen is marketeer bij PeterPrint. In 2017 behaalde ze haar Bachelor in Communication & Multimedia Design. Met 8 jaar ervaring als ontwerper en marketeer ontwikkelt ze creatieve campagnes van concept tot eindproduct. Haar favoriete papiersoort is Rebello: stoer, ruw en rebels.
Meer over Ellen