Alles over het drukken van kaartendoosjes

Wil je speelkaartdoosjes of andere kaartendoosjes bij ons laten drukken? We vertellen hier alle belangrijke info over het bestellen en het op de juiste manier vouwen van kaartendoosjes. Je maakt je ontwerp op in onze handige templates. Tip: bekijk alvast onze tutorial voor het vouwen vóórdat je gaat ontwerpen. Zo kan je tijdens het ontwerpen al rekening houden met het gevouwen resultaat van de doosjes.

Vera Willems
5 minutes

Doosjes worden plat geleverd

Goed om te weten is dat wij de doosjes alleen plat (plano) kunnen aanleveren, dus ongevouwen. Het is dus de bedoeling dat je de doosjes zelf in elkaar vouwt. Gelukkig kan dit heel makkelijk met behulp van de toegevoegde plakstrip. Verderop laten we je precies zien hoe je zo’n doosje in elkaar vouwt.

Waarvoor gebruik je kaartendoosjes?

Kaartendoosjes zijn dé manier om je kaarten mooi te presenteren, bij elkaar te houden, en te beschermen. Denk aan een eigen ontworpen kaartspel: van speelkaarten tot kwartet, er moet wel een doosje bij! Of een doosjes voor je eigen kaartensets. Het mooie is dat je ook de doosjes in jouw eigen stijl ontwerpt, zodat alles perfect op elkaar aansluit.

We drukken verschillende soorten en formaten doosjes, met elk een andere toepassing:

  • Visitekaartdoosjes
    Perfect voor het bewaren en meenemen van je visitekaartjes, helemaal in eigen stijl. Visitekaartdoosjes zijn geschikt voor kaarten van 55 x 85 mm, het standaard visitekaartjesformaat.
  • A6 en A7 kaartendoosjes
    Handig als je jouw (ansicht)kaarten als set wil verkopen en deze in een mooi jasje wil steken. Ook leuk als bewaardoosje voor je kaarten.
  • Pokerkaart- en speelkaartdoosjes
    Elk kaartspel heeft natuurlijk een mooi doosje nodig! En deze ontwerp je nu helemaal zelf. De pokerkaartdoosjes zijn geschikt voor kaarten van 63 x 88 mm. De speelkaartdoosjes zijn geschikt voor kaarten van 58 x 88 mm.

Hoe bestel je kaartendoosjes?

Ga naar het product kaartendoosjes. Hier vul je al je gewenste specificaties in.

  1. Product: Zie ook de uitleg per soort hierboven. Kies visitekaartdoosjes voor kaarten van 55 x 85 mm, A6 en A7 doosjes voor A6 en A7 kaarten, pokerkaartdoosjes voor kaarten van 63 x 88 mm en speelkaartdoosjes voor kaarten van 58 x 88 mm.
  2. Vulhoogte: Kijk bij deze stap alleen naar de vulhoogte en niet naar het formaat dat eronder staat (dit is het uitgevouwen formaat). Je kiest uit een vulhoogte van 15 t/m 35 mm. Zie het overzicht hieronder voor een handig schema om de juiste vulhoogte te bepalen!
  3. Papiersoort: Kies uit de twee papiersoorten. Het enige verschil zit hem in de ongestreken óf gestreken binnenkant. Dus wil je de binnenkant van de doosjes ruw of glad hebben?
  4. Papierdikte: Kies voor stevig (240 grams), of éxtra stevig papier (350 grams).
  5. Bedrukking: Wil je de doosjes enkel- of dubbelzijdig bedrukt hebben? Kies enkelzijdig als je alleen de buitenkant wil laten drukken. Kies voor dubbelzijdig als je ook een bedrukte binnenkant wil. Kies ook of je dit in kleur of zwart wil.
  6. Lamineren: Laminaat is een verplichte afwerking, omdat de doosjes anders snel scheuren. Kies uit vier soorten, die we hier verder beschrijven.

Na het invullen van deze stappen zie je de verwachte leverdatum en de prijs voor je doosjes.

Na het bestellen en betalen kan je jouw ontwerpen uploaden. Lees vóór het ontwerpen van de doosjes de aanleverspecificaties heel goed door. Hier staan belangrijke stappen in! Je vindt hierin ook de templates voor de verschillende doosjes (InDesign en Illustrator templates). Je maakt je doosjes altijd op in deze templates.

De juiste vulhoogte bepalen

We bieden kaartendoosjes met verschillende vulhoogtes aan. De vulhoogte is namelijk per kaartenset anders. Hoe dikker je stapel, hoe groter de vulhoogte. Het hangt ook af van de papiersoort van je kaarten.

Het is belangrijk om een passende vulhoogte te kiezen. Kies je een te kleine vulhoogte, dan passen niet al je kaarten in het doosje. Kies je een te grote maat, dan zitten je kaarten weer te los in het pakje.

Maar je hoeft gelukkig niet te gokken! We hebben een handig schema gemaakt waarbij je een goede inschatting kan maken van de juiste vulhoogte. Per papiersoort en -gewicht van je kaarten geven we aan hoeveel kaarten er ongeveer in passen.

Papiersoort
Vulhoogte 15 mm
Vulhoogte 20 mm
Vulhoogte 25 mm
Vulhoogte 30 mm
Vulhoogte 35 mm
Sulfaatkarton Dubbelz. 240
tot 42 kaarten
43-57 kaarten
58-72 kaarten
73-88 kaarten
92-107 kaarten
Sulfaatkarton Dubbelz. 350
tot 18 kaarten
19-39 kaarten
40-44 kaarten
45-58 kaarten
59-69 kaarten
MC Mat 250
tot 44 kaarten
45-59 kaarten
60-76 kaarten
77-90 kaarten
91-110 kaarten
MC Mat 350
tot 34 kaarten
35-45 kaarten
46-58 kaarten
59-71 kaarten
72-84 kaarten
Tintoretto Gesso 350
tot 27 kaarten
28-37 kaarten
38-46 kaarten
47-56 kaarten
57-65 kaarten
HVO Offset 400
tot 30 kaarten
31-40 kaarten
41-51 kaarten
52-62 kaarten
63-75 kaarten

Ander papier?
Heb je een andere papiersoort voor je kaarten gekozen? Dan is ons advies om eerst je kaartenset te bestellen, en de stapel dan op te meten. Tel hier nog een paar millimiter speling bij op. Zo weet je zeker dat je de juiste vulhoogte kiest!

Hoe zet je een kaartendoosje in elkaar?

Je hebt je doosjes binnen. Hoe vouw je deze tot een mooi doosje? Bekijk onze instructies hieronder:

Tips voor het ontwerpen van kaartendoosjes

We hebben nog een aantal tips voor je om mooie kaartendoosjes te ontwerpen:

  • Het is handig om van tevoren alvast de instructievideo voor het vouwen van kaartendoosjes te bekijken (zie ook hierboven). Zo weet je precies welke flap straks waar komt.

  • Houd er rekening mee dat de flap die onder het duimgat komt, straks ook zichtbaar is onder het duimgat. Dit kan je meenemen in je ontwerp. Zie de aanleverspecificaties voor meer informatie.

Meteen kaartendoosjes bestellen

Bestel nu je kaartendoosjes, speelkaartdoosjes of visitekaartdoosjes!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
Producten
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken